IJsfestijn op Westdam terug na twee jaar afwezigheid

STEENBERGEN – Jong en oud kan vanaf 3 december weer genieten van een rondje zwieren op de kunstijsbaan in Steenbergen. Liefhebbers hebben het IJsfestijn twee jaar moeten missen vanwege corona, maar voor deze editie is vorige week groen licht gegeven. Niet zo vanzelfsprekend met de huidige energieprijzen, maar volgens de organisatie is het dankzij steun van de gemeente gelukt om het rond te krijgen. Volgens wethouder Kees Gommeren is de ijsbaan naast een plek van plezier en sport ook een plek van ontmoeting, en daarom van belang voor de inwoners van de gemeente Steenbergen.

De gemeente heeft de voorgaande edities van het IJsfestijn ook financieel ondersteund bij de stroomkosten. “Dat is dit jaar niet anders, alleen hoeveel meer dat uiteindelijk zal zijn weten we pas na afloop”, aldus een woordvoerder van communicatie.

“Kinderen krijgen de kans om te leren schaatsen”

Julien van Meer, voorzitter van Stichting IJsfestijn Steenbergen, geeft toe dat het zonder de extra inzet van gemeente en sponsoren niet gelukt was om de begroting rond te krijgen. “Hoe dat er precies eruitziet, houden we binnenskamers. Maar iedereen is het erover eens dat het IJsfestijn belangrijk is omdat het voor verbinding zorgt. Kinderen krijgen bovendien de kans om te leren schaatsen, nu dat op natuurijs bijna onmogelijk wordt.”

“Kunststofbaan geen volwaardige vervanger voor echt ijs”

Dat betekent niet dat het onderwerp energieverbruik en duurzaamheid niet uitgebreid besproken is. “We draaien alleen op elektriciteit, dat scheelt al. De ijsbaan is overdekt, dat is een groot verschil met banen op andere plekken die in de openlucht zijn. Dus de deur wordt goed dichtgehouden zodat je het effect krijgt van een koelkast. We hebben overigens ook nog de mogelijkheid overwogen om in plaats van ijs een kunststofbaan te leggen die dat nabootst, maar daar hebben we toch van afgezien. Het is toch iets anders dan echt schaatsen en het doet afbreuk aan de sfeer.”

Curlingcompetitie en discoschaatsen

Het IJsfestijn is open van zaterdag 3 december t/m 7 januari. Een kaartje kost 4 euro. Als je zelf geen schaatsen hebt, zijn die voor 3 euro te huur. Ook dit jaar zullen er allerlei speciale activiteiten worden georganiseerd, zoals een curlingcompetitie en discoschaatsen. “Maar we werken nog aan een verdere invulling van het programma, dat zal verschijnen op www.ijsfestijn-steenbergen.nl . We hebben gelukkig een trouwe club vrijwilligers, maar extra hulp is altijd welkom. Dat mag ook voor een paar uurtjes zijn, want vele handen maken licht werk”, aldus de voorzitter.

Door: Nicole van de Donk

Bron: KijkopSteenbergen.nl